Dla wielu osób wizja choroby serca jest gorsza od zapadnięcia na nowotwór. W Polsce problemy układu krążenia są jednymi z najbardziej powszechnych, przez co różne kampanie edukacyjne i społeczne oraz profilaktyczne są emitowane w naszym kraju właśnie w tym kierunku. Pytanie, spożywanie jakich produktów sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego?
Tran
Olej z wątroby dorsza, czyli tran, bogaty jest w
wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D, witaminę A i witaminę E
(i o te trzy ostatnie często sztucznie wzbogacany). Poza tranem
wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 zawierają ryby morskie, skorupiaki morskie czy jadalne
glony morskie. Wiadomo, że tran może wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego, głównie za sprawą witaminy D. To jednak nie wszystko, kwas dokozaheksaenowy (DHA) i
eikozapentaenowy (EPA) korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. W wielu
metaanalizach, czyli analizach dziesiątek badań na ludziach wykazano, że
spożywanie tranu zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego
(niewydolność serca, niekorzystne stężenie trójglicerydów itp.) i
śmiertelność na tym tle. Pomocne dawki EPA i DHA wynoszą zwykle aż 1 g jednego i 1 g drugiego na dobę u dorosłych. Mimo iż tran jest suplementem diety (a nie lekiem), to stosowanie go u dzieci należy skonsultować z lekarzem.
wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D, witaminę A i witaminę E
(i o te trzy ostatnie często sztucznie wzbogacany). Poza tranem
wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 zawierają ryby morskie, skorupiaki morskie czy jadalne
glony morskie. Wiadomo, że tran może wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego, głównie za sprawą witaminy D. To jednak nie wszystko, kwas dokozaheksaenowy (DHA) i
eikozapentaenowy (EPA) korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. W wielu
metaanalizach, czyli analizach dziesiątek badań na ludziach wykazano, że
spożywanie tranu zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego
(niewydolność serca, niekorzystne stężenie trójglicerydów itp.) i
śmiertelność na tym tle. Pomocne dawki EPA i DHA wynoszą zwykle aż 1 g jednego i 1 g drugiego na dobę u dorosłych. Mimo iż tran jest suplementem diety (a nie lekiem), to stosowanie go u dzieci należy skonsultować z lekarzem.
Trzeba uważać ze spożywaniem tranu latem, kiedy ekspozycja
na promienie słoneczne jest duża, ponieważ istnieją naukowe doniesienia o tym,
że witamina A (w którą przypomnę, tran jest obfity i dodatkowo sztucznie wzbogacany), zwiększa czułość
fotoreceptorów na promieniowanie ultrafioletowe, mogąc potencjalnie powodować
fotouczulenia, szybsze starzenie skóry czy zwiększać ryzyko występowania
nowotworów skóry.
na promienie słoneczne jest duża, ponieważ istnieją naukowe doniesienia o tym,
że witamina A (w którą przypomnę, tran jest obfity i dodatkowo sztucznie wzbogacany), zwiększa czułość
fotoreceptorów na promieniowanie ultrafioletowe, mogąc potencjalnie powodować
fotouczulenia, szybsze starzenie skóry czy zwiększać ryzyko występowania
nowotworów skóry.