Kategorie:

Czy można się zarazić koronawirusem przez wodę z kranu?

Dostęp do czystej, zdatnej do picia wody jest jednym z podstawowych dóbr, jakie musimy sobie zapewnić. W Unii Europejskiej obowiązują bardzo restrykcyjne normy co do tego, jaka musi być woda kierowana wodociągami do domów mieszkańców. Jest ona badana pod kątem zawartości wielu różnych związków nieorganicznych (w tym metali ciężkich) i organicznych (w tym pozostałości pestycydów). Sprawdzane są stężenia pierwiastków radioaktywnych, jak również drobnoustrojów. Ze względu na epidemię (pandemię) koronawirusa SARS-CoV-2 powodującego chorobę COVID-19,zetknąłem się z obawami co do bezpieczeństwa picia wody z kranu. Czy koronawirus może w niej przetrwać i zarazić pijącego?
koronawirus woda z kranu
Woda z kranu. Za: Marlon Ferrer, Pixabay

Tydzień temu Światowa Organizacja
Zdrowia (WHO) opublikowała dokument pod nazwą „Water, sanitation, hygiene, and
waste management for the COVID-19 virus”, czyli „Woda, sanitarność, higiena i
zarządzanie odpadami przy wirusie COVID-19”. Publikacja ta, jak wskazuje jej
tytuł, odnosi się między innymi do bezpieczeństwa wirusologicznego wody pitnej,
związanego z pandemią koronawirusa SARS-CoV-2. Jej zakres jest szerszy, ale
skupmy się na naszym temacie, czyli stacjach wodnych, przedsiębiorstwach wodociągowych i wodzie z kranu.
Przeczytaj także: Czy
kranówka jest niezdrowa?
WHO w swoim dokumencie przyznaje,
że potencjalnie występowanie koronawirusów w wodzie pitnej jest możliwe, jednak
nie ma dowodów aby w ten sposób można było się zarazić i zachorować. Twierdzenie
to odnosi się do ogółu koronawirusów, na bazie których poczyniono już wcześniej
obserwacje, i ma dosyć mocne podstawy teoretyczne. Wspierają one, że koronawirus
SARS-CoV-2 najprawdopodobniej również nie może być transmitowany przez wodę pitną w
formie zdolnej do zarażenia człowieka.

covid19 woda z kranu
Woda z kranu. Za: Peter Skitterians, Pixabay

Po pierwsze, WHO podkreśla, że koronawirusy
(w tym nowy, który spowodował pandemię), są wirusami z otoczką lipidową, co
czyni je mniej stabilnymi w środowisku oraz podatnymi na działanie chloru.
Chlorowanie wody jest z kolei jedną z podstawowych czynności zabezpieczających ją
mikrobiologicznie, a niedawne badanie pokazało, że koronawirusa SARS-CoV-2
można inaktywować etanolem czy właśnie związkami chloru. Ryzyko zarażenia się
przez wodę z kranu jest więc zerowe lub znikome, a jeśli ją jeszcze przegotujemy (co w
okolicznościach bez epidemii zazwyczaj nie jest konieczne), ewentualne
niebezpieczeństwo dodatkowo maleje. WHO wspomina w swoim dokumencie, że jedynie
badania, w których sprawdzano wodę zanieczyszczoną kałem, pokazały aktywność
infekcyjną obecnych w niej koronawirusów.
W podsumowaniu WHO stwierdza, że konwencjonalne
metody centralno-wodociągowego uzdatniania wody, takie jak chlorowanie, natlenianie czy naświetlanie
promieniowaniem UV, skutecznie inaktywują koronawirusy. Wszystkie trzy
wspomniane metody są stosowane w polskich stacjach uzdatniania wody. Światowa
organizacja zdrowia dodaje też, że w przypadku braku dostępu do bezpiecznej
wody wodociągowej, wodę można uzdatnić do picia poprzez przegotowanie jej,
naświetlanie lampą UV lub światłem słonecznym, wysokowydajne filtrowanie lub domowe
chlorowanie.
Prowadzenie bloga naukowego
wymaga ponoszenia kosztów. Merytoryczne przygotowanie do napisania artykułu to
często godziny czytania podręczników i publikacji. Zdecydowałem się więc
stworzyć profil na Patronite,
gdzie w prosty sposób można ustawić comiesięczne wpłaty na rozwój bloga. Dzięki
temu może on funkcjonować i będzie lepiej się rozwijać. Pięć lub dziesięć
złotych miesięcznie nie jest dla jednej osoby dużą kwotą, ale przy wsparciu
wielu staje się realnym, finansowym patronatem bloga, dzięki któremu mogę
poświęcać więcej czasu na pisanie artykułów.

 

Najnowsze wpisy

`

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *